Home | Dromen | Activiteiten | Tips
Links | Media | Contact
" Blijf bij het wakker worden zo rustig mogelijk liggen en haalt u zich de uitkomst voor de geest. Dan brengt u een verandering in de actie in uw droom aan, waarmee u de uitkomst van de droom verandert.."

Tips en trucs voor de gevorderde…

De prachtigste films spelen zich af in uw nachtelijke uren. U droomt! En u onthoudt en noteert wat u droomt. Mocht u dat onvoldoende vinden, dan kunt u dit doen om uw dromen nog beter en vaker te onthouden en ze op een voor u heldere en betekenisvolle manier te interpreteren en wellicht zelfs in het dagelijks leven toe te passen.

1. Een idee uitbroeden.
In jargon noemen we dit "droomincubatie" en dat werkt als volgt: U concentreert zich gedurende de dag een aantal keren op een onderwerp of een persoon waarover u graag zou willen dromen. Dat doet u ook terwijl u zich voorbereidt om te gaan slapen. Stelt u uzelf een vraag over het onderwerp of de persoon en zie welke response u in uw droom krijgt. Overigens: Soms laat een dergelijke response een nacht of een aantal nachten op zich wachten, dus heb geduld…

2. Dromen noteren.
Als gevorderde dromer weet u natuurlijk dat het van groot belang is materiaal waarmee u uw droom kunt vastleggen, binnen handbereik te hebben. Denk er aan op gezette tijden de batterijen van uw zaklantaarn te controleren! En natuurlijk noteert u uw dromen direct nadat u bent ontwaakt of opgestaan.

3. Probeer ongeforceerd wakker te worden.
Het geluid van de wekker heeft het onthouden van menige droom in de kiem gesmoord en vele prachtige droomcycli de das omgedaan. Daarom is het belangrijk dat u op een zo natuurlijk mogelijke manier wakker wordt. Als u een dagindeling heeft die u niet toestaat op een rustige manier te ontwaken, kunt u zich voornemen alleen in het weekend uw dromen te onthouden en te noteren. Of misschien uw dagindeling eens aan een kritisch onderzoek te onderwerpen…

4. Ontwaak langzaam.
Als u wakker wordt, blijft u dan met uw ogen dicht liggen in de houding waarin u ontwaakt (e). Meestal is uw droom namelijk verbonden met de lichaamshouding die u in uw slaap inneemt. Probeer de inhoud van uw droom terug te halen en in uw geheugen op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld door uw droom een titel te geven ("Te laat op een afspraak" of "Bijzondere vreemdeling") of door een opvallende scène uit uw droom een aantal keren te herhalen. Verander dan langzaam van lichaamshouding en zie wat er verder aan materiaal naar boven komt. Als vuistregel kunt u hier aanhouden dat de eerste droom die u zich herinnert, de laatste is die u gedroomd heeft. Noteer meteen na het opstaan alle beelden, gevoelens en indrukken die u onthouden heeft.

En teneinde helderder te (kunnen) interpreteren kunt u het volgende doen:

5. Verbind de punten.
Kent u ze nog, die tekeningen waarin u genummerde punten met een lijn moest verbinden om het plaatje te kunnen zien? Datzelfde kunt u bij uw dromen doen door de dromen die u noteerde te verbinden met recente gebeurtenissen. Herkent u situaties in uw droom met situaties in uw wakende leven? Herkent u mensen in uw droom met mensen uit het heden of het verleden? Kunt u thema's herkennen in uw dromen? Kijk ook eens of u in een aantal dromen een patroon kunt ontdekken waardoor u één bepaalde droom beter kunt begrijpen. Of nóg leuker: Herkent u in uw wakende leven onderwerpen, situaties of mensen uit uw dromen?

6. Verander de uitkomst.
Als u repeterende dromen heeft waaruit u angstig wakker wordt, kunt u proberen de uitkomst van die dromen te veranderen. Blijf bij het wakker worden zo rustig mogelijk liggen en haalt u zich de uitkomst voor de geest. Dan brengt u een verandering in de actie in uw droom aan, waarmee u de uitkomst van de droom verandert. Wordt u achtervolgd? Draai u om en vraag uw achtervolgers wat ze van u willen! Bent u opgesloten? Vlieg gewoon weg! Het kan allemaal, want in uw dromen bent u zélf de baas.

7. Heb geduld.
Het kan zijn dat het weken of maanden duurt voor u bovenstaande tips onder de knie hebt. Wanhoop niet en blijf gewoon oefenen. Herinneringen aan dromen zijn breekbaar en als u alle verwikkelingen in uw dromen elke ochtend zo goed mogelijk noteert, zult u zien dat er een cumulatief effect ontstaat.

Ik wens u prachtige dromen!

webdesign: Jaap Veldhorst Web & Print