“Blijf bij het wakker worden zo rustig mogelijk liggen en haalt u zich de uitkomst voor de geest. Dan brengt u een verandering in de actie in uw droom aan, waarmee u de uitkomst van de droom verandert.”

Tips & Trucs

Voor de beginner

Als u uw dromen (beter) wilt leren onthouden, zijn de volgende tips wellicht handig

Tips en trucs voor de beginner…

Veel mensen denken dat zij niet dromen. Niets is echter minder waar… Iedereen droomt. Wel is het zo dat niet iedereen zijn dromen onthoudt of kan onthouden, zodat het bij het ontwaken lijkt of u niet gedroomd heeft. Als u uw dromen (beter) wilt leren onthouden, zijn de volgende tips wellicht handig:

1. Zorg dat u niet teveel stimuli te verwerken heeft voor u gaat slapen.
Wees matig met koffie en alcohol. Het is (ook) verstandig de t.v. een halfuur voor u gaat slapen uit te zetten en de krant vast bij het oud papier te doen.

2. Bereid uw onderbewustzijn voor op het onthouden van uw dromen.
Terwijl u zich klaarmaakt om te gaan slapen kunt u een aantal keren tegen uzelf zeggen: “Ik word wakker als ik gedroomd heb en onthoud en noteer mijn dromen.” Uzelf voornemen uw dromen te noteren is echt van belang. Ik nam mijzelf voor wakker te worden als ik had gedroomd en dat lukte uitstekend, maar pas toen ik mij voornam wakker te worden als ik had gedroomd en de droom te noteren, kreeg ik materiaal.

3. Wees voorbereid: Leg schrijfmateriaal naast uw bed.
Het is handig om pen en papier (of een geluid-geactiveerde recorder) naast uw bed te leggen. Zorg ook voor voldoende licht, waarbij het van belang is dat dat niet te fel is. Nog afgezien van het feit of uw (eventuele) partner het zo waardeert als u ’s nachts op vreemde tijden het licht aandoet, wordt uw waakbewustzijn door fel licht snel geactiveerd. Goed bruikbaar is bijvoorbeeld een pen waaraan u met isolatietape een kleine zaklantaarn bevestigt. U heeft dan licht op de plek waar u schrijft.

4. Als u in bed ligt, ontspant u zich dan zo goed mogelijk.
Dat kunt u bijvoorbeeld doen door op uw in- en uitademing te letten. Houd u echter wel in gedachten dat u de ene keer makkelijker ontspant dan de andere. Vertrouw op uw onderbewustzijn, dat weet precies hoever u zich kunt ontspannen. Herhaal uw voornemen wakker te worden als u droomt en uw dromen te onthouden en te noteren nog een aantal keren en zak dan lekker in slaap.

Het allerbelangrijkste bij de bovenstaande trucs is dat u niets forceert. Dromen zijn zeer vluchtig materiaal en als u dat materiaal probeert te dwingen, zult u uw doel niet bereiken. Meestal duurt het ongeveer een week voordat u uw eerste droom kunt noteren en dat is dan vaak een flard. Geeft niets, met geduld en aandacht verandert over het algemeen zowel de kwantiteit als de kwaliteit van uw dromen.

Voor gevorderden

Wat u kunt doen om uw dromen nog beter en vaker te onthouden en ze op een voor u heldere en betekenisvolle manier te interpreteren en wellicht zelfs in het dagelijks leven toe te passen.

Tips en trucs voor de gevorderde…

De prachtigste films spelen zich af in uw nachtelijke uren. U droomt! En u onthoudt en noteert wat u droomt. Mocht u dat onvoldoende vinden, dan kunt u dit doen om uw dromen nog beter en vaker te onthouden en ze op een voor u heldere en betekenisvolle manier te interpreteren en wellicht zelfs in het dagelijks leven toe te passen.

1. Een idee uitbroeden.
In jargon noemen we dit “droomincubatie” en dat werkt als volgt: U concentreert zich gedurende de dag een aantal keren op een onderwerp of een persoon waarover u graag zou willen dromen. Dat doet u ook terwijl u zich voorbereidt om te gaan slapen. Stelt u uzelf een vraag over het onderwerp of de persoon en zie welke response u in uw droom krijgt. Overigens: Soms laat een dergelijke response een nacht of een aantal nachten op zich wachten, dus heb geduld…

2. Dromen noteren.
Als gevorderde dromer weet u natuurlijk dat het van groot belang is materiaal waarmee u uw droom kunt vastleggen, binnen handbereik te hebben. Denk er aan op gezette tijden de batterijen van uw zaklantaarn te controleren! En natuurlijk noteert u uw dromen direct nadat u bent ontwaakt of opgestaan.

3. Probeer ongeforceerd wakker te worden.
Het geluid van de wekker heeft het onthouden van menige droom in de kiem gesmoord en vele prachtige droomcycli de das omgedaan. Daarom is het belangrijk dat u op een zo natuurlijk mogelijke manier wakker wordt. Als u een dagindeling heeft die u niet toestaat op een rustige manier te ontwaken, kunt u zich voornemen alleen in het weekend uw dromen te onthouden en te noteren. Of misschien uw dagindeling eens aan een kritisch onderzoek te onderwerpen…

4. Ontwaak langzaam.
Als u wakker wordt, blijft u dan met uw ogen dicht liggen in de houding waarin u ontwaakt (e). Meestal is uw droom namelijk verbonden met de lichaamshouding die u in uw slaap inneemt. Probeer de inhoud van uw droom terug te halen en in uw geheugen op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld door uw droom een titel te geven (“Te laat op een afspraak” of “Bijzondere vreemdeling”) of door een opvallende scène uit uw droom een aantal keren te herhalen. Verander dan langzaam van lichaamshouding en zie wat er verder aan materiaal naar boven komt. Als vuistregel kunt u hier aanhouden dat de eerste droom die u zich herinnert, de laatste is die u gedroomd heeft. Noteer meteen na het opstaan alle beelden, gevoelens en indrukken die u onthouden heeft.

En teneinde helderder te (kunnen) interpreteren kunt u het volgende doen:

5. Verbind de punten.
Kent u ze nog, die tekeningen waarin u genummerde punten met een lijn moest verbinden om het plaatje te kunnen zien? Datzelfde kunt u bij uw dromen doen door de dromen die u noteerde te verbinden met recente gebeurtenissen. Herkent u situaties in uw droom met situaties in uw wakende leven? Herkent u mensen in uw droom met mensen uit het heden of het verleden? Kunt u thema’s herkennen in uw dromen? Kijk ook eens of u in een aantal dromen een patroon kunt ontdekken waardoor u één bepaalde droom beter kunt begrijpen. Of nóg leuker: Herkent u in uw wakende leven onderwerpen, situaties of mensen uit uw dromen?

6. Verander de uitkomst.
Als u repeterende dromen heeft waaruit u angstig wakker wordt, kunt u proberen de uitkomst van die dromen te veranderen. Blijf bij het wakker worden zo rustig mogelijk liggen en haalt u zich de uitkomst voor de geest. Dan brengt u een verandering in de actie in uw droom aan, waarmee u de uitkomst van de droom verandert. Wordt u achtervolgd? Draai u om en vraag uw achtervolgers wat ze van u willen! Bent u opgesloten? Vlieg gewoon weg! Het kan allemaal, want in uw dromen bent u zélf de baas.

7. Heb geduld.
Het kan zijn dat het weken of maanden duurt voor u bovenstaande tips onder de knie hebt. Wanhoop niet en blijf gewoon oefenen. Herinneringen aan dromen zijn breekbaar en als u alle verwikkelingen in uw dromen elke ochtend zo goed mogelijk noteert, zult u zien dat er een cumulatief effect ontstaat.

Ik wens u prachtige dromen!